Thursday, February 4, 2010

Pemakanan Yang Baik Untuk Otak

Pemakanan untuk otak penting sebagai :
* tenaga berfikir * kesihatan otak, akal dan perasaan
* pertumbuhan sel otak * Perkembangan minda dan sahsiah
* Mencegah dan merawat penyakit otak, fikiran dan perasaan
(termasuk Tingkah laku)

Kategori Pemakanan Saraf dan Otak Terbahagi dua iaitu Neurofilik
(yang baik untuk otak) dan Neurotoksik (yang tidak baik untuk otak)

Neurofilik
Iaitu kumpulan makanan yang memang diperlukan oleh otak untuk tenaga berfikir, pertumbuhan dan perkembangan minda, kesihatan dan pencegahan penyakit yang berkait dengan otak, fikiran dan perasaan.
Ia juga :
- mencergaskan fikiran
- menimbulkan kerajinan
- mencerdaskan akal
- meningkatkan daya berfikir
- meningkatkan daya kreativiti
- meneguhkan daya ingatan
- menambah daya tumpuan
- menghilangkan keresahan, runsing dan takut
- menaikkan semangat
- menjauhkan kebosanan

Pemakanan Neurofilik
1. Ikan
2. kekacang dan kekeras -kacang soya, kcg tanah,
kcg hijau , kcg pis, kacang badam
3. Bijirin seluruh - barli, gandum, beras tumbuk, jagung
4. Sayur-sayuran - lobak merah, daun saderi dan semua sayuran hijau
5. Buah-buahan - limau, mangga, pisang, betik
6. Kismis , tamar
7. Susu dan makanan daripada susu - keju
8. Ayam
9. Gula semulajadi - gula merah, gula melaka
10. Koko dan coklat
11. Belalang
12. marjerin sayuran
13. minyak sayuran - minyak kacang soya, minyak jagung, minyak bunga matahari
14. Beras warna coklat
15. Roti mil penuh
16. Ubi kentang, ubi keledek
17. Daging tanpa lemak
18. madu lebah
19. Makanan laut mengandungi iodin - kerang dan siput
20. minyak ikan
21. telur
22. Examo-CKM500 ( Nutrien otak rumusan Prof. Dr Azizan Ismail )
Cubalah produk Examo-CKM 5oo ni, terutama buat anak-anak. InsyaAllah berkesan.. Nanti, Tie akan tulis pula maklumat tentang pemakanan yang tidak diperlukan / tidak elok untuk saraf dan otak anak-anak kita, di keluaran akan datang..

Sumber rujukan : Pusat Perubatan Homeopati & Biokimia PDA ( Era Edar )

2 comments: